Köyümüzün su ihtiyacını karşılayan yer altı su kaynaklarında azalmalar veya çekilmeler tespit edilmiştir. Bunun üzerine olayları yakından tetkik etmek için Muhtarımız Muhtesem İlhan ile beraber Site Yönetimi olarak 29.05.2014 tarihinde bütün su kaynaklarını gezdik. Yaptığımız tespitleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle Ihlamurlu Dere'ye gittik. Köyden uzakta olan bu yere ulaşmak için bir yere kadar otomobil ile ondan sonra da yaya olarak orman içine girip dar ve engebeli yoldan sık ağaçlıkların arasından geçerek büyük bir kayanın yanına ulaştık. Bu kayanın dibine geldiğimizde çok az suyun aktığını ve yeterli olmadığını gördük. Bu suyun kurtarılması için yapılması gereken işlerin neler olduğuna baktığımızda; mutlaka bu kaynağın bulunduğu yerin kazılıp daha derinde su aramanın uygun olacağına karar verdik. Yine çubukla yaptığımız araştırmada mevcut kaynağın 3-5 mt. açığında daha çok suyun olduğunu belirledik. Bu kaynak suyunu yıllar önce Sezai Canlı’nın babası rahmetli Ilıcanlı Hasan bulmuş ve orayı bir kaynak haline getirmiştir. O günün imkanları ile bir de çeşme yapmıştır. Yıllarca bu yerden su akmakta ve tüm canlılar istifade etmekteydi. Daha sonraları bu su gerek deprem, gerekse başka sebeplerden dolayı iyice azalmıştır. Şu anda bu çeşme tamamen bakımsız ve terkedilmiş bir haldedir.
Uzun yıllardan bu yana kullanılırken suyu iyice azalan Ihlamurlu Dere'deki bu kaynağın suyu, daha önce Biga'da traktör tamirciliği yaparken şimdi arıcılık yapmaya başlayan ve kaynağın yakınına tesis kuran Yörük Mehmet tarafından alınan 800 mt. plastik boru ve Muhtesem İlhan'ın desteği ile Çınardere - Beypınar yolunun üzerine getirilerek yeni inşa ettikleri bir çeşmeye bağlanmıştır. Diğer bir boru ile de suyun bir kısmını 200 mt. yukarıda bulunan arıcılık tesisine ulaştırılmıştır. Muhtesem İlhan, bu çeşmenin yapılmasında gerek işçilik gerekse makinelarini kullanarak büyük destek vermeiştir. Daha sonra çeşmenin çevre düzenlemesini de yapan Muhtesem İlhan burayı piknik yeri haline getirmeye çalışıyor. En kısa zamanda masalar ve gölgelik yerler yapıldıktan sonra burası yoldan geçenler için bir dinlenme ve piknik yeri olarak kullanılmaya başlanacaktır. Masrafları karşılayan Yörük Mehmet ve işçiliği yapan Muhtesem İlhan’ın sayesinde köyümüz güzel bir çeşmeye kavuşmuştur.
Tabiki bu çeşme sadece insanlarımıza değil, yaz aylarında su bulmakta güçlük çeken bir çok yaban hayvanlarının yaşamını sürüdürmesine ve doalıyısıyla doğal yaşamın korunmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Diğer bir yer ise Dalakdere'de bulunan su kaynağıdır. Ihlamurlu Dere'den sonra yol adevam ettğimizde Dalakdere'ye geliyoruz. Buraya geldiğimizde yolun girişinde bir çeşme olduğunu gördüm. Bu çeşmenin Dalakdere Çeşmesi olduğunun öğrendim. Aslında çeşmeyi Muhtesem İlhan gösterdi. Benim orada çeşmenin olacağını bilmem mümkün değildi. Öyle bir yere gizlenmiş ki bulmak imkansızdır. Çünkü bir kayanın arasında bulunuyor ve her tarafı ağaç ve otlarla kaplıydı. Bu çeşmeyi 50-60 yıl önce Biga'da Otobüs işletmeciliği yapan Bahriyeli lakaplı Mustafa Saruhan'ın babası rahmetli Eskibalıklı’lı Mustafa Çavuş yapmıştır. Bu arada çeşmenin üzerinde okuyamadığımız bazı yazılar var. Onları temizleyip okuyabilirsek çeşmenin ne zaman yapıldığını kesin olarak anlamış olacağız.
1970'li yıllarda köyümüzün su ihtiyacı artınca bu çeşmenin kaynağı aranıyor ve yoldan 300 – 400 mt. yukarıda orman içinde yeri bulunuyor. Burası kontrol altına alınarak bir depo yapılıyor ve su tutmaya başlandıktan sonra 1973-1974 yıllarında döşenen borularla köyümüze buradan su getiriliyor.
Dalakdere den gelen su köyümüzün içinde üç çeşmeye dağılıyor. Bu suyun en büyük özelliği kireç miktarının çok az olmasıdır. Bu sudan yapılan çay son derece güzel ve lezzetli olmaktadır. Diğer bir özelliği de bu su ile banyo yapıldığında şampuan kullanmaya gerek kalmamaktadır. Saçları çok yumuşak bir hale getirmektedir. O nedenle bu suyun sarfiyatı daha fazla olmaktadır. Ancak bu suyun kaynağı yok denilecek kadar azalmıştır. Şu anda köyün içine gelen çeşmelerdeki su başka yerden gelen su ile karıştığı için eski önemini kaybetmiştir.
Muhtarımız ile beraber yaptığımız incelemelerin sonunda, kaynak suyunun son zelzeleden sonra başka yere kaydığını tespit ettik. Yine çevrede su arama çubuğu ile yaptığımız denemelerde ana su damarının 5-6 metre yana kaydığını ve 1,5 - 2 mt. derinlikte saatte 2.5 ton, 10 metre derinlikte ise saatte takriben 30 ton suyu verecek yer altı su kaynağının olduğunu tespit ettik.
Bu arada ,çubukla su bulma işinin nasıl yapıdığından da kısaca bahsetmek istiyorum. Bunun için sapan şeklinde çatallı bir ağaç kesilerek deney çubuğu şekline getiriliyor. Bu deney çubuğu belli ağaçlardan yapılıyor. En uygun olanlarından bir tanesi dut ağacıdır.Çünkü deney yapacağımız çubuğun suya hassasiyetinin olması lazımdır. Sap kısmı ileri bakacak şekilde iki elimizle deney çubuğunun iki çatalından tutarak su olduğunu umut ettiğiniz arazide dolaşmaya başlıyorsunuz. Suyun bulunduğu yere gelindiğinde, suyun akış gücüne göre elimizdeki deney çubuğu aşağı yukarı hareket etmektedir. Suyun kuvvetli ve bol olması deney çubuğunun sert bir şekilde aşağı yukarı oynaması ile anlaşılıyor. Suyun bulunduğu yeri geçtiğinizde bu kez çubuk ters yöne dönerek suyu geçtiğinizi işaret ediyor. Fakat bu çubuk her bünyede bu işareti vermiyor. Yani her eline çubuk alan suyu bulamıyor.
Evet bu yöntemle yaptığımız deneylerin sonucunda suyun bulunduğu yeri, tahmini derinliği ve kapasitesini belirledik. Şimdi yapılacak iş bu yerin kazılması ve suyun çıkarılalarak köyümüze ulaştırılmasıdır. Bunun içinde parasal kaynağa ihtiyaç vardır.
Şimdi yapılacak işlere gelince;
1- Dalakdere'deki su deposunun içi tamamen çamur ve yosun ile kaplı olduğundan bu deponun mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. Eğer kaynaktaki su umduğumuz gibi çıkarsa belki deponun daha büyüğünü yapmak gerekecektir.
2- Şimdiki deponun 5 - 6 mt. yan tarfındaki suyun kaynağının kazılarak bulunması gerekmektedir. Bu su bulunduktan sonra plastik boru ile su deposuna bir bağlantı yapılacak ve suyun birikmesi sağlanmış olacaktır. Böylece kaybolan kireçsiz suyumuz tekrar köyümüze akmış olacaktır. Tabi ki bunların yapılabilmesi için bir parasal kaynak gerekmektedir.
Değerli kardeşlerim ,
Biz Site Yönetimi olarak bu işlerin üzerine gidiyoruz. Muhtarlığımız ve Heyeti ile de tam bir uyum içinde köyümüze hizmet etmeye devam ediyoruz. Ancak sizlerin de bizleri her hususta desteklemesi gerekmektedir. Köyümüzü ve sizleri ilgilendiren her işi yapmaya kalktığımızda sizleri bilgilendiriyor ve yardımlarınıza müraacat ediyoruz. Fakat sayamayacağım kadar kişiye haber göndermeme rağmen tepki vermemelerine de şaşıyorum. Ama bizler yolumuza devam ediyoruz ve edeceğiz. Yine sizlere her şeyi duyurmaya anlatmaya ve yardım istemeye devam edeceğiz. Şu anda tepki vermeyenlerden belki günün birinde olumlu cevaplar alacağız. Bunun için azimliyiz ve kararlıyız.
Yaptığımız bu incelerimizin sonunda ortaya çıkan fikirlerimizi ve önerilerimizi sizlere anlattık.Ecdadımız bundan bir - bir buçuk asır ( 100-154 yıl) önce köyümüze yerleşmiş ve bizlere bazı eserler bırakmışlar. O bırakılan tarla, ev, çeşme, cami, köprü vb.gibi değerleri bizler ne kadar koruyabildik ve onlara ne kadar sahip çıkabildik. Biraz düşünelim ?.
Ancak yıllar sonra (2008 den sonra ) biraz hareketlenerek ecdadımızın bizlere emanet ettiği eserlere sahip çıkmaya başladık. Bizi bırakılan o eserlerin yok olduğunu veya olacağını görerek Site Yönetimi olarak çalışmalarımıza başladık. Yapılması gerekenlerin üzerine bir bir gittik. Bizler elimizden geldiğince bu ve diğer yapılması gereken işlerle uğraşıyoruz. Ancak bazı işlerin yapılmasında zorlanıyoruz. Bizlere destek olmanız için zaman zaman sizleri bilgilendiriyoruz. Eğer siz, bizlere istenilen desteği verirseniz köyümüz için hep beraber süper işler başaracağız ve bir yandan atalarımızın bıraktıkları eserleri korurken diğer yandan onlara ilaveler yapacağız.
Bu nedenle;
GELİN DOSTLARIM, BİZLERE DESTEK OLUN.
GELİN DOSTLARIM, BİZLERİ YALNIZ BIRAKMAYIN.
GELİN DOSTLARIM, YAPACAKLARIMIZI HEP BERABER YAPALIM.
GELİN DOSTLARIM, SİZLERİ DE HER KONUDA ARAMIZDA GÖRELİM.
GELİN DOSTLARIM, CANIM CINARDERE KÖYÜMÜZÜ HEP BERABER ÖRNEK OLAN, ARANAN, YAŞANAN BİR YER HALİNE GETİRELİM.
GELİN DOSTLARIM, ATALARIMIZA HAYIRLI EVLATLAR OLDUĞUMUZU GÖSTERELİM.
Site Yönetimi olarak her konuda bizlere göstereceğiniz, yardım, destek ve ilgiden dolayı sizlere şimdiden teşekkür ediyoruz.
12.07.2014
Orhan SELVİ