Ölür Ölmez unutulmak istemiyorsanız, ya okumaya değer eserler yazın,vyahut da yazılmaya değer işler başarın. ( Benjamin Fraklin. )
Bu yazımın konusu, bugüne kadar Çınardere Köyünde Muhtarlık yapmış olan kişilerin gerek yaptığı işler ve gerekse hayatı ile ilgili bazı bilgiler vererek bizlere ve köyümüze hizmet etmelerinden dolayı onlar bir daha anmak ve hatırlamak oalacaktır.
EN İYİ NASİHAT,İYİ ÖRNEK OLMAKTIR. ( Malkolm )
Sevgili Muhtarlarımız yapmış olduğu çalışmaları ile gelecek nesillere iyi örnek olduklarını biliyoruz. Bazıları, o günün koşullarına göre fazla hizmet etmişler, bazıları ise yetersiz imkanları ile daha az hizmet etmişlerdir. Ancak hepsinin de gayeleri mutlaka köyümüze ve insanlarımıza en iyi şekilde yararlı olmaktır. Bu arada hepsinin başarılı eserler bıraktıklarını biliyoruz ve onlara minnettarız.
İşte bahis konusu olan ve bugüne kadar Çınardere Köyünde Muhtarlık görevini yapmış, bütün insanlarımız, arkalarında anılmaya ve hatırlanmaya sebep olan eserler bırakmışlardır. Sırası ile kendilerini sizlere tanıtmaya çalışacağım.
MUHTARIMIZ RAHMETLİ MUSTAFA ERGEN
Çeçenistan muhacirlerinden rahmetli Cebrail Taş’ın Torunu, rahmetli Halil Ergen’in oğlu olan rahmetli Mustafa Ergen,14 Şubat 1951 yılında Biga’nın Çınardere Köyünde dünyaya gelmiştir. Çiftçi bir ailenin ikinci erkek çocuğudur. Abisi Abdullah Ergen, kız kardeşi Fatma Durmaz’dır.
Eski Muhtarımız olan rahmetli Mustafa Ergen, ilkokulu Çınardere Köyünde bitirmiştir. 1968 -1969 yılında Gönen-Sarıköy de Hafızlık kursuna gitmiştir.Ve daha sonra istanbul'a giderek Sanat Okulu Elektrik bölümünden ustalık diploması almıştır.Tekrar köye gelerek babası merhum Halil Ergenin yanında çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmıştır.Kasım 1971 tarihinde askere gitmiş ve 20 ay Balıkesir Jandarma Komutanlığında askerlik görevini tamamlayarak 1973 yılının sonunda terhis olmuştur. Askerlik görevini yaptıktan sonra köyümüze geri dönmüş ve aynı işlere devam etmiştir. Bir müddet sonra Biga’da önce taksicilik yapmış ve daha sonra 1981 yılında Ergün İnşaat firmasında çalışmaya başlamıştır. Uzun bir çalışma hayatından sonra buradan emekli olmuştur.
Köyümüzden Canakay sülalesinden Ahmet Canakay’ın kızı Nezahat Canakay ile 23 Nisan 1971 tarihinde evlenmiştir. Bu evlilikten 1975 yılında Ceyhun ve 1983 yılında da Cemil adında iki erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
Ergün İnşaat Firmasından emekli olduktan sonra 1999 yılında Muhtarlık seçimlerine adaylığını koyarak Çınardere Köyünün Muhtarı seçilmiştir. Başarılı 5 yıldan sonra 2004 yılında tekrar seçimler yapılmış ve ikinci defa muhtar seçilmiştir.
Çok başarılı ikinci dönem muhtarlık görevini sürdürürken 2008 yılı Ramazan ayının ikinci günü sahura kalktıktan sonra, namazını kılmış ve aniden fenalaşarak 1 Eylül 2008 tarihinde çok genç bir yaşta ( 57 ) hayata veda etmiştir. Çok sevdiği kız torunu Nazlı Ece’yi göremeden bu alemden ebedi aleme göçmüştür.
Cenazesi, sevenleri tarafından 1 Eylül 2008 tarihinde ikindi namazına müteakiben Çınardere Köyündeki aile mezarlığına defnedilmiştir. Bu son yolculuğunda cenazesine başta, Biga kaymakamı Sn.Mustafa Gündoğan, bazı daire amirleri, parti başkanı ve yöneticileri, oda ve dernek başkanları ve yöneticileri, birçok köy muhtarları ve çok sayıda komşu köylerden gelen dostları ve Çınardere Köyü halkı katılmıştır.
Mustafa ERGEN, Muhtarlık görevini iki dönem ( 10 yıl ) başarılı bir şekilde yürütmüştür. İşini seven, görevlerini aksatmayan, herkesin yardımına koşan, çok yorulan az dinlenen, ama şikayet etmeyen, köyümüze ve köylümüze yapmış olduğu hizmetler ile uğraşan, kimseyi hizmetlerde ayırmayan ve giderken köyümüze birçok eserler kazandıran rahmetli Mustafa Ergen’i unutmayacağız.
** Bir dostun üzüntüsüne her kim olsa katılır. Bir dostun başarısına ise ancak yüksek ruhta olanlar sevinir. **
Bizler sevenlerden olalım inşallah.
Sevgili Muhtarımız Rahmetli Mustafa Ergen’in yapmış olduğu ve bizlere bıraktığı eserlerinden bazıları :
1-Kanalizasyon Yapımı : Köyümüzün ve çevrenin temizliği için yapmış olduğu önemli çalışmalarından biridir. İnsanlarımız her yıl foseptik boşaltma derdinden kurtulmuştur.
2-Köyün içine su getirilmesi : Emin’in Bayırındaki kaynaktan daha önce köy çeşmesine gelen suyu ayrı bitr depoya aktararak yedek bir su kaynağı oluşturlmuştur. O tarihlerde köye gittiğim zaman bende şahit olmuş ve çalışmaları bizzat incelemiştim. Çok uğraşmış ve sonuca ulaşmıştır. Köyümüz şu anda diğer kaynağın yanında Emin’in Bayırından gelen suyu da kullanmaktadır.
3-Cami İmam Evi : Daha önce inşa edilen cami lojmanının yetesiz olması nedeni ile Köyümüze görevli cami imamı için yeni bir lojman inşa ettirmiştir. Böylece köyümüzdeki imam kira vermeden bu lojmandan faydalanmaktadır.
4-Süt Toplama Merkezi: Köylümüzün sütü bozulmadan süt fabrikasına kolaylıkla intikal etmesini sağlamak için yapılmıştır. Sütler akşam ve sabah bu merkezde toplanmakta ve soğutucular vasıtasıyla bozulmaktan korunmaktadır. Böylece köylülerimizin emeği boşa gitmemektedir.
5- Okul önündeki su deposu : Köyümüze gelen suyu bu depoda biriktirmek ve gerektiğinde köye veya ana depoya pompalamak için yaptırılmıştır.
6- Köy Yolları : Köyümüzde yollar eski usulde olduğundan yağmurlu havalarda çamur içinde kalmaktaydı. Daha sonra bu yollar yeniden yapılmış ve köylümüz çamurdan kurtulmuştur.
7- Yağmur Sularının Tahliyesi : Köy yollarının kenar kısımlarında gelişi güzel küçük kanallar vasıtası ile akan birikmiş sular çoğu zaman bu kanallardan taşarak yolun orta kısmından akmaktaydı. Bu sular hem yolları çamur içinde bırakıyor ve hem de insanların geçmesine engel oluyordu. İşte bu kanallar daha derin açılarak buraya Künk dizilerek ve üstü kapatılarak suyun rahatça gitmesi sağlanmış oldu.Bu açıkta giden su köy içinde sivri sineklerin çoğalmasına sebep oluyordu. Şu anda yapılan bu iş ile sivrisinek olayı da kısmen yok olmuştur.
8- Cami Avlusunun Düzenlenmesi : Ölmeden önce yaptığı son işlerinden birisi olan cami avlusunun düzenlenmesi işidir. Bunun için kalebodur siparişi vermiş ancak ömrü vefa etmemiştir.öldükten sonra bu taşları döşemek yedek muhtar Ramadan Zorlu’ya nasip olmuştur.
9- Çöp sorununun halledilmesi : Köyün çok önemli derdi olan çöp toplama işlemleri için çöp bidonlarını İÇDAŞ Firmasından ve Biga Kaymakamlığından tedarik etmiştir. Çöpler haftanın belirli günlerde Balıklıçeşme'den gelen kamyon ile çöplüğe taşınmaktadır. Böylece köy içinde biriken çöp derdide sona ermiştir.
Rahmetli Mustafa Ergen İçdaş firmasından temin edilen son parti çöp bidonları cenazenin defni sırasında köye gelmiş ve İçdaş şoförü muhtarı sormuş ve cenazedeki kişiler çöp bidonlarının sahibinin bu alemden öteki aleme gittiğini cenazeyi göstererek işaret etmişlerdir.
İşte böyle bir muhtar, musalla taşında bile çalışarak bu köyden göçüp gitmiştir.
Kendisi ile ölmeden bir ay önce 28 Ağustos 2008 Perşembe günü görüşmüştüm. Daha çok işi vardı. Yarım işleri tamamlayacak, yenilerini halledecekti. Ondan sonra muhtarlığa adaylığını koymayacak ve görevden ayrılacaktı. Kendisi de annesi de ve ailesi de böyle istiyordu ama olmadı. Kendi isteği ile muhtarlıktan ayrılamadı. Mevlam onu bizlerden, ailesinden ve çok sevdiği görevinden aldı. Mevlam bilirse, en iyisini bilir. Kader böyleymiş, ne gelir elden.
Ölümün bizi nerede beklediği hiç belli değil,
İyisi mi biz onu her yerde,her zaman bekleyelim.
Yüce Allah onu, ayların en güzeli, ibadetlerin en fazla kabul edildiği, içinde bin aydan daha kıymetli olan Kadir Gecesinin bulunduğu ve Kur’an-ı Kerim'in indirildiği mübarek Ramazan ayının birinci gününde aramızdan aldı. Bunda da inşallah büyük hikmetler ve hayırlar vardır.
Zaman zaman köye geldiğimde kendisi ile görüşüyor ve dertleşiyorduk. Bazı şeyleri ima etmek istiyordu. Her zaman bu görevde zorluklar, engeller olduğunu, bazı vurdumduymazlıklar ve buna benzer olumsuz şeyler olduğunu söylememesine rağmen seziyordum. Ancak hiç kimseden şikayet etmiyordu. Onun düşüncesi galiba :
** Nasıl bir hayat yaşıyorsanız öyle ölürsünüz. Nasıl öldüyseniz öyle dirilirsiniz ** ( Hz.Muhammed.
Düşüncesi ile yine de yılmayacağını, yıldırılmayacağını ve bu görevi mutlaka dönem sonuna kadar gayret edip götüreceğini ve ondan sonra ayrılacağını söylüyordu. Kararlı ve doğru gidiyordu. Çünkü görevini seviyordu. Ancak ömrü buna yetmedi. Zaman erken geldi. Yapacaklarını bitiremedi. Olsun Mustafa olsun! Bu yaptıklarını biliyorum. Yapmak istediklerini de.
Rahat Uyu, Mutlu Uyu, Huzurlu Uyu. Seni ve yaptıklarını unutmayacağız.
Görüştüğümüz gün olan 28 ağustos 2008 Perşembe günü köyden ayrılırken ona şunu sormuştum: Mustafa bizlerin yapabileceği bir şey var mı? Çınardere Sitesi olarak her zaman yanındayız. Köyümüz için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumu söylememe rağmen.
- Abi teşekkürler.Hiç bir şey istemiyorum.Tekrar sordum. Ama yine bir şey istemedi.
- Gidiyordu, döndü, güldü ve söylerim abi diyerek gitti.
Evet Mustafa, sen söylemedin söylemek istediğini. Ama çok şeyler vardı anlatmak, dertleşmek için. Yine her zaman ki gibi içine, derinliklerine attın. Kederlerini içine gömdün, kimsenin bilmemesi için. Ama ben biliyordum, senin söylemek istediklerini Söyleyemedin değil mi ? En iyisini yaptın belki de, kim bilir!
Ama ben söylemek mecburiyetindeydim yazılarımla.
** Yaşadığınız hayat yakında geçmiş olacak. Ancak, sevgi adına, hizmet adına, dostluk adına, muhabbet adına yaptığınız şeyler sonsuza kadar varlığını sürdürecek.**
Kabrin Nurla Dolsun,
Mekanın Cennet olsun.
Orhan SELVİ
5 Şubat 2013