18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ
Vurulup tertemiz alnından ,uzanmış yatıyor ,
Bir hilal uğruna, Ya Rabb, ne güneşler batıyor !
Ey ,bu toprak için toprağa düşmüş asker !
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
Ne büyüksün ki, kanın kurtarıyor tevhidi,
Bedr’in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Ey şehid oğlu şehit ! İsteme benden makber,
Sana ağuşunu açmış, duruyor Peygamber.
Mehmet Akif ERSOY
Çanakkale Savaşları 1915-1916 ylları arasında Osmanlı Devleti ile Çanakkel Boğazını geçmek isteyen İtilaf Devletleri arasında olmuştur. İngiltere Bahriye nazırı Churchill’in teklifleri ve ısrarı ile İtilaf Devletlerince girişilen harekatın amacı şuydu :
Rusya ile doğrudan temasa geçmek, onlara silah ve malzeme yardımı yapabilmekti. Bu yolla Süveş Kanalı ve Hint yolu üzerindeki Osmanlı baskısı kaldırılmış olacak, dolayısı ile savaşa katılmak istemeyen Balkan Devletleri, İtilaf Devletleri yanında yer almaya zorlanacaktı!
Yapısı bakımında savunmaya elverişli olan boğaz, Osmanlılar tarafından mayınlanmıştı. Savaş ilanından sonra İngilizler tarafından Seddülbahir ve Kumkale tabyaları topa tutuldu. 19 Şubat 1915 de boğazın dış tabyaları tahrip edildi. Ayrıca karaya çıkan düşman askerleri her tarafı yaktılar, yıktılar ve tahrip etttiler. Bu harekatta Osmanlılar 19 top kaybettiler.
Bu arada dış ülkelerden Bulgaristan, Osmanlılar için çekimser kaldı. İtalya ise İtilaf Devletlerine meyletti. Diğer taraftan Yunan’lıların İstanbul’a girmelerini istemeyen Rus’lar 40.000 kişilik yardımcı bir kuvvet gönderdiler. Bunun üzerine İngilizler ve Fransızlar boğazları Ruslara vermeyi teklif ettiler.
Güç alan İtilaf Kuvvetleri, büyük taaruzu 18 Mart 1915' te yapmayı kararlaştırdılar. Dış hatlara komandolar çıkarıldı. Mayınlama işlemleri Hakkı Bey kumandasındaki Nusret Gemisi ile başarı ile tamamlandı. Düşman Devletleri, gerek mayınlar ve gerekse bataryaların atışları ile bir çok gemi kaybederek geri çekilmek zorunda kaldılar.
Düşman Kuvvetlerinin ikinci hücumu 6 Mayıs ile 8 Mayıs arasında oldu. Ancak yine başarılı olamadılar. 4 Haziranda 50.000 kişilik Fransız ve İngiliz ordusu 25.000 kişilik Osmanlı Ordusuna saldırdı. Bu taaruz Çanakkale'deki en kanlı muharebe oldu. Çıkarmanın başlamasından 70. güne kadar Osmanlı Ordusu 100.000 kayıp verdi. Ancak düşman ordusu yine ilerleyemedi. Bu arada Mustafa Kemal’in göğsüne bir şaraplem parçası isabet etti. Düşman Mustafa Kemal’in yönettiği bu harekat ile ağır kayıplar vererek püskürtüldü.
1915 yılının sonbahar ayların da çok kanlı fakat sonucu alınmayan çarpışmalar oldu. Böylece hiçbir sonuç alamayan İtilaf Devletlerinden Genaral Charles Montroe ,Çanakkale'nin boşaltılması gerektiğini belirten bir rapor verir. 5 Aralık 1915 tarihinde şiddetli yağmur ve kar yağar. Düşman ordusunun bir çok askeri boğulur ve kayıplar verir. Bu felaket düşmanı çok yıpratır. Limanlarda bir çok gemi batar. Sonuçta düşman Ocak 1916 yılında Gelibolu yarımadasını tamamen terk eder ve nihai zafer kazanılmış olur.
Çanakkale, Birinci Dünya Savaşında Osmanlı’nın çarpıştığı 10 cepheden sadece bir tanesi idi. Osmanlı kara ordusu, savaş, araç ve gereçleri bakımından çok zayıftı. Savaş sırasında da Osmanlı devleti müttefiklerden beklediği yardımı göremedi. Sadece Alman Subayları Osmanlı subaylarının yanında görev aldılar.
SONUÇ : Çanakkale Savaşları 8.5 ay devam etti.Çanakkale, Irak, Filistin Cephelerinde aynı anda savaş olduğundan 1.000.000’na yakın İngiliz ve Fransız askerleri batıda, ana cephelerden uzak tutulmuş oldu. Savaş iki taraf için büyük kayıplara sebep oldu.
*İtilaf Devletleri Çanakkale'ye önce 70.000 kişi gönderdi. Daha sonra bu kuvvet 500.000’e çıkarıldı. Bunun 400.000 ‘ni İngiliz ve 79.000 ‘ni Fransız kuvvetlerinden oluşmuştu.
*İngiliz'lerin kaybı : 115.000 Ölü ve 90.000 esir ve yaralı olmak üzere 205.000 askerdir.
*Fransız'ların kaybı : 47.000 asker
*Osmanlı'nın ise kaybı : 252.000 ölü ve yaralı sayısıdır.
ÇANAKKALE SAVAŞLARININ SONUÇLARI :
1-Kurdukları planlarla 2 gün içinde İstanbul’u işgal edeceklerini amaçlayan İtilaf Devletleri amaçlarına ulaşamadan geldikleri gibi geriye gitmişlerdir.
2-Kendilerini ’’ Yenilmez Armada ‘’ diyen dünyanın en büyük deniz gücü olan İngitere, hayatının en büyük yenilgisini Çanakkale de almıştır.
3-Yaklaşık 200 yıldır dünyayı haraca kesen ve sömürge yapan bu devletler artık yenileceklerini bu savaşlarda anlamış oldular.
4-Osmanlı’ya karşı boğazları ele geçirmek için İngiltere ve Fransa’nın, bir yıl boyunca Gelibolu Yarımadası civarında 500.000 kişilik bir kuvvet tutmuşlardı.
5-Savaşın çok kısa sürmesini planlayan İtilaf Devletleri büyük bir hayal kırıklığına uğramışlardır. Savaşlar 2,5 yıl ( 1914-1916 ) sürmüştür.
6-Hayatlarında ilk defa Osmanlılarla karşılaşan Avustralya ve Yeni Zelanda kuvvetleri, savaşta bile insanlık gördükleri Türkleri ömür boyu unutmamışlardır.
7-Savaşta yenilen İngiltere büyük bir darbe almıştır. İngiltere siyasetinin en etkili adamlarından biri olan Churchill, yaklaşık 15 yıl siyasi hayattan uzaklaştırılmıştır.
8-Mehmetçiği açık cephe savaşlarında yenmenin mümkün olmadığı bir kere daha ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA anlaşılmıştır.
*** BENİMLE BERABER BURADA, MUHAREBE EDEN BÜTÜN ASKERLER KESİN OLARAK BİLMELİDİR Kİ: BİZE VERİLEN NAMUS GÖREVİNİ EKSİKSİZ YAPMAK İÇİN BİR ADIM GERİ GİTMEK YOKTUR. UYKU VE DİNLENME ARAMANIN, BU DİNLENMEDEN YALNIZ BİZİM DEĞİL, BÜTÜN MİLLETİMİZİN SONSUZA KADAR MAHRUM KALMASINA SEBEP OLACAĞINI HEPİNİZE HATIRLATIRIM. *** Mustafa Kemal ATATÜR. ( 3 Mayıs 1915 / ARIBURNU. )
Bağımsızlığımızı savunmak ve Yurt topraklarımızı korumak için yapılan Savaş kutsaldır.
ÇANAKKALE ZAFERİ BÜTÜN TÜRK MİLLETİNE KUTLU OLSUN. GELMİŞ GEÇMİŞ ŞEHİTLERİMİZE RAHMET, GAZİLERİMİZE SAĞLIK, SIHHAT VE UZUN ÖMÜRLER DİLERİM.
Orhan Selvi
13 Mart 2009